torek, 8. oktober 2013

Black Hole maraton 2013

Črna lukna; foto: Miha Kolar
Ni minil niti teden dni po Transalpu, ko so me noge spet zasrbele in sem se odpeljala na prav poseben maraton, ki ga prirejajo na Koroškem. Malo nad Črno se je letos v takšni obliki že drugič odvil maraton Črna lukna, ki je s traso skozi opuščene rudniške rove verjetno edini na svetu. Ob tem naj omenim, da je močna svetilka obvezna oprema tekmovalca, saj 6 kilometrov trase poteka v popolni temi v ozkih rovih rudnika. Kalči je oblubil tudi dobre singlce, tako da je res bilo treba probat....rane pa so se tud že skoraj zacelile. 

Že jutro je napovedovalo vroč in soparen dan, ki pa sem jih bila vajena že iz Transalpa. Na luštnem prireditvenem prostoru se nas je zbralo veliko kolesarskih navdušencev in ob poku pištole in v spremstvu Kalčija na mopedu smo se zapodili v prvega od štirih "zank" in ne ravno krogov.  Poanta je bila v tem, da smo se kar štirikrat vrnili na startno-ciljni prostor. Začela sem "poletno" brez pravega naprezanja, ker niti nisem pričakovala, da se bodo noge po najbolj napornih 8 dneh kolesarjenja v mojem življenju sploh kam vrtele. A presenetljivo sveže obračanje pedal me je podal v lov za edino žensko predstavnico, ki je na štartu švignila mimo mene - Nino Homovec. Po prvih singlah in vožnji skozi prijento ohlajen rudnik sem jo dohitela na krajšem vzponu...brez kakršnegakoli problema z dihanjem ali težkimi nogami...pozdravila in se odpeljala naprej (kasneje je  Nina odstopila)

foto: Peter Zajc

Trasa je bila zanimivo speljana, veliko singlc, ki so bile v primerjavi s preteklimi leti tudi bolj vzorno urejene (beri vozne). Všeč mi je bilo tudi to, da si se vračal na isto prizorišče večkrat, tako da bojazni da bi se peljal povsem narobe ni bilo. Čas na kolesu je minil kot bi trenil in že sem se četrtič vračala proti štarno-ciljnem prostoru. Tri ure in oseminštirideset minut sem potrebovala za cca 50 km in 1820 višinskih metrov ter tako prečkala cilj kot prva predstavnica nežnejšega spola. Časovno sem se na progi kar zamudila, a kot sem že dejala, bilo je po Transalpu in nekega hudega izčrpavanja si nisem želela, niti ga nisem - glede na maloštevilno konkurenco, potrebovala. V cilju pa napad na lubenice :)))

Maraton Črna lukna je glede na predhodnje različice presegel moja pričakovanja in ga v takšni obliki priporočam vsakemu navdušenemu mtbajkerju, ki se ne ustraši malo bolj zahtevnih singlc. Organiziran na nivoju ob spremljevalnem programu, ki se ga ne bi branil tudi kak večji in bolj znan maraton v tujini. Preprostost pa je tista, ki je mene osebno prepričala - dobra trasa, primerne feed cone, luštn start paket, ok zmanjkal je potem univerzalnih pokalov za najboljše, tako da ga dobim kasneje....ampak drugače pa je maraton dal vse, kar lahko od njega pričakuješ! Prijetna novost na slovenski mtb sceni. In če bodo odpravili še tiste majhne pomanjkljivosti se naslednje leto obeta še boljša izvedba... spet bom na štartu :)

Več o zanimivem slovenskem festivalu na Blackhole Bike Fest

Ni komentarjev:

Objavite komentar